Въпроси и Отговори

Разходи

Какви са месечните разходи в Лондон?


Основните разходи, които всеки студент би имал в Англия са тези за квартира, транспорт и храна. Те варират спрямо начина на живот, но като обща средна сума за живот на месец бихме посъветвали да си приготвите между 800-1000 паунда.

Възможността за работа докато учите със сигурност е позитив, защото програмата на колежите е разработена така,че студентите да могат да работят full-time и все пак да могат да посещават лекциите и да се подготвят добре.
Разходите за наем?


Разходите за наем ще зависят от това, в коя част на Лондон се намирате и дали ще живеете сами или ще споделите жилището с някого. Ето и средните стойности на наемите според местоположението на квартирата:

Източен Лондон – около 650-750 паунда на месец ако живеете самостоятелно в едностайно жилище и между 290 и 390 паунда месечно ако споделите жилището със съквартирант.

Западен Лондон – между 700 и 800 паунда на месец за самостоятелна квартира и около 280-430 паунда за споделена.

Северен Лондон – тук положението е сходно с квартирите в източната част на града. Ще трябва да плащате между 650 и 750 паунда за самостоятелно жилище и от 300 до 400 паунда за споделено.

Южен Лондон – квартирите в тази част на града са малко по-евтини от останалите. За самостоятелна квартира ще давате около 600-700 паунда на месец, а за споделена от 280 до 500 паунда месечно.

Имайте предвид, че когато си намерите квартира, вероятно ще ви искат депозит и един наем предплата, което ще е най-големият ви разход в началото – може да достигне 1000 и повече паунда, в зависимост от наема на жилището.
Разходи за храна?


Разходите за храна отново ще зависят от това как и колко често се храните. Средно на седмица ще давате около 60 паунда за пазар в супермаркетите.
Едно ядене в пъб може да ви струва между 6 и 10 паунда, а в относително нескъп ресторант около 12-20 паунда. За халба бира си пригответе между 2,50 и 3 паунда, а бутилка вино ще е около 10 паунда, ако виното не е специално. Ако решите да поканите някого на вечеря в обикновен ресторант, ще платите около 40 паунда.
Разходи за транспорт?


Разходите за транспорт зависят от това, къде ще живеете и на какво разстояние ще се намира работата ви и колежът. Транспортът във Великобритания се плаща на разстояние – например, цената на билета за автобус зависи от това, докъде пътувате.

По-евтино е да се възползвате от услугите на лондонския градски транспорт; таксита и други частни превози излизат по-скъпо. Ако пътувате всеки ден, ще е добре да си направите пътническа карта за седмица, месец или за какъвто период от време прецените, че ви устройва.

Имайте предвид, че цената на картата и билетите за градския транспорт зависят от зоните, в които пътувате, така че в едни зони ще ви е по-евтино, в други – по-скъпо. Все пак, за да ви излязат сметките, тук можете да предвидите много грубо около 100-150 паунда на месец за пътуване. Студентите ползват намаление на транспорта, което е около 30% от цената на седмичната карта за пътуване..
Разходи за развлечения?


Разходите за развлечения отново зависят от това колко често смятате да разпускате. Едно ходене на кино ще ви струва между 7 и 10 паунда, а в театър – от 25 нагоре. За да влезете в клуб или пъб ще платите между 5 и 20 паунда, отделно ще трябва да включите в сметките и консумацията.

Да отидете в заведение с жива музика ще платите от 10 паунда нагоре за вход, а за концерти цените са много по-високи. Удоволствието да си купите диск с новия албум на любимия изпълнител ще ви струва между 8 и 12 паунда, а ако искате да вземете нов филм под наем, ще платите около 3,50.
Основни битови разходи?


Основните битови разходи са за електричество, газ, вода. Освен това добавете интернет и мобилен телефон, тъй като в днешно време почти няма човек, който да не ги ползва. Добре е да си вземете мобилният телефон, който сте ползвали и в България, за да не давате излишни пари за нов след като пристигнете.

Тук само ще трябва да си вземете карта, като поне в началото е по-добре да си вземете предплатена, т.е. на ваучер. Заделете си и малко пари, за последващи зареждания на картата, за да можете да разговаряте спокойно с евентуалните си работодатели.
Други странични разходи?


Други разходи , които трябва да вземете предвид, са тези за облекло, лекарства, ползване на платени услуги и задължително заделете някаква сума за други непредвидени разходи.

Помнете, че ако не сте си намерили квартира предварително, трябва да включите в сметките си и разходи за настаняване в хотел или мотел. В най-добрия случай ще платите около 11 паунда на нощувка. Другият вариант е да останете при познат, така ще спестите малко пари.
Какъв е ангажиментът на Evolution AtoZ ltd към студентите?


Нашият ангажимент към всички кандидати започва с подготовка и изготвяне на необходимите документи за кандидатсване, попълване на application forms както към колежа, така и към Student Finance.

Съдействие изцяло при процеса на кандидатсване , както и към всички възникнали обстоятелства по време на обучението.Нашата компания е официален представител на LSBM, Anglia Ruskin University, DG College и др и поддържа тясно сътрудничество със съответните колежи през целия процес на кандидатстване и обучение.

През периода на обучение на всеки студент възникват различни казуси, които се стремим да разрешим чрез добрата си комуникация с всички звена на образователните и финансови институции.Ангажимента на Evolution AtoZ ltd към всеки един от кандидатите и вече настоящите студенти, приключва тогава когато той се дипломира.

Образование

Какво представляват програмите HND и Top-up?


HND означава Национална диплома за висше образование. Представлява двугодишно обучение, което при висок успех дава право за записване в трети курс на академична степен, което всъщност е top-up курса на обучение.

След завършване на Top-up курс, студентите получават квалификация Level 6, еквивалентна на бакалавърска степен. HND курсовете подлежащи на финансиране са full-time или 21 часа седмично.Обикновено студентите ходят в колежа два дни от седмицата.
Реалност ли е студентското финансиране?


Реална ли е възможността всеки студент да получава лично финансиране от 10000-16000 паунда на година, за всяка година от периода на обучение?

Всеки гражданин на Европейския съюз може да кандидатсва за финансиране за таксата на колежа. Гражданите на ЕС, които са пребивавали на територията на UK пет последователни години преди започване на курса- могат да кандидатстват както за финансиране за таксата на обучение, така и за лично финансиране. Личното финансиране е за всяка от годините на обучение.

Сумата зависи и се определя на база семейно положение и доход на кандидатстващия.Сумата, която получава необвързан студент като лично финансиране на година е около 10 000 паунда. Когато кандидата има семейство и деца, сумата е по-висока.

Student Finance England изплаща на студента сумата за лично финансиране по лична банкова сметка, на три вноски, според старта на семестрите. Таксата на колежа се изплаща директно по сметка на колежа.Освен личното финансиране, което всеки кандидат получава, той може да се възползва от 30% намаление на транспорта, кансел таксата и други студентски привилегии.
Това заем ли е или безвъзмездна помощ?


След някои промени, които Student Finance въведе, вече почти цялата сума за лично финансиране и таска на колежа са под формата на студентски заем и малка част от парите са безвъзмездни.Изплащането на заема обаче започва едва когато студента завърши и започне да печели повече от 25000 паунда на година.

Ако дохода му е под 25000 паунда, заемът не се изплаща. Давността на заема е 30 години. Има допълнителна помощ за самотни родители, както и възможност за изплащане на част от разходите за детска градина, ако студента може да докаже,че детето му ходи в регистрирана по Ofsted градина.

Ако напуснете Обединеното кралство, вноските ви ще се определят според приходите в държавата в която живеете.
Какви са условията за кандидатстване и на какви критерии трябва да отговарят кандидатите?


Основно изискване на всички колежи е кандидатите да имат диплома за завършено средно образование и да владеят Английски език. Нивото на Английски трябва да е достатъчно добро, за да могат кандидатите да водят разговор, да пишат и четат.

Повечето колежи не изискват сертификат за владеене на Английски език, а сами подготвят и провеждат свои вътрешни тестове и интервюта. Някои колежи предпочитат и изискват сертификат B2.
Има ли възрастово ограничение?


За заем, който покрива семестриалните такси, няма ограничения във възрастта. Но за заем за издръжка, кандидатите трябва да са под 60 годишна възраст.
Каква е тежестта на тези дипломи в очите на британския работодател?


Дипломата за завършено образование или квалификация е необходимо условие за започване на работа. Тежестта на тези дипломи се измерва в покриване на условията на работодателите, изискващи определени квалификации за започване на работа.

Истинската тежест обаче, се определя от личностните качества на кандидатите, това какво могат да правят и какъв опит имат. Със сигурност квалификациите, които студентите получават в различните образователни институции са с различна тежест в очите на работодателите.

Определено бих препоръчал на всички да се възползват от вече изградения положителен имидж на London School of Business and Management, който от години работи в партньорство с Northampton University, както и Anglia Ruskin University.

Качеството на обучението е доказано, условията за провеждане на лекции и упражнения са едни от най-добрите в Лондон, библитеките разполагат с богат набор от литература, необходима за развитието на всеки студент.
Какъв е ангажиментът на Evolution AtoZ ltd към студентите?


Нашият ангажимент към всички кандидати започва с подготовка и изготвяне на необходимите документи за кандидатсване, попълване на application forms както към колежа, така и към Student Finance.

Съдействие изцяло при процеса на кандидатсване , както и към всички възникнали обстоятелства по време на обучението. Нашата компания е официален представител на LSBM, Anglia Ruskin University, DG College и др и поддържа тясно сътрудничество със съответните колежи през целия процес на кандидатстване и обучение.

През периода на обучение на всеки студент възникват различни казуси, които се стремим да разрешим чрез добрата си комуникация с всички звена на образователните и финансови институции. Ангажимента на Evolution AtoZ ltd към всеки един от кандидатите и вече настоящите студенти, приключва тогава когато той се дипломира.

BREXIT

Ще повлияе ли BREXIT на студентското кредитиране?


BREXIT няма да повлияе на възможноста за студентско финансиране по никакъв начин до краят на транзиционалния период на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Краят на транзиционалния период се очаква да е на 31 Декември 2020. Студентите, които се запишат преди края на този период ще може да се възползват от всички възможности за обучение и финансиране във Великобритания през цялото си следване.

Финансиране

Кой отпуска средствата?


Държавата, чрез Student Loans Company ( www.slc.co.uk ) – държавна организация с нестопанска цел, която от 1989 г. осигурява на студентите заеми и варианти за финансиране на обучение във Великобритания. Главният пакет за финансиране на студенти в Англия включва:

 • Заем за покриване на семестриалните такси до 9250 паунда на година
 • Заем за издръжка до 16 000 паунда на година
 • Стипендия за издръжка според семейното положение и доход
Има и допълнително финансиране за:
 • Студенти по медицина
 • Студенти по социални дейности
 • Студенти по педагогика
 • Студенти с деца или с инвалидност

Oсвен това много университети дават и стипендии и награди на студентите си.

За какви заеми може да кандидатствате?


Редовните студенти могат да кандидатстват за:

 • Заем за покриване на семестриалните такси до 9 250 паунда на година
 • Заем за издръжка (пари за квартира, храна, сметки) до 16 000 паунда на година
 • Стипендия за издръжка
 • Допълнителна финансова помощ от университета, ако сте с ниски доходи
Задочниците и студентите от държави в Европейския съюз, които не са пребивавали на територията на UK преди започване на курсар могат да кандидатстват само за:
 • Заем за покриване на семестриалните такси
 • Финансова помощ при ниски доходи
Заем за издръжка


За него трябва да сте студент в редовна форма на обучение и да сте пребивавали на територията на Обединеното кралство минимум 3 месеца. Задочниците нямат право да кандидатстват за такъв заем.
Ако искате да кандидатствате за него, може да ви се наложи да представите документ за доход в семейството (от вашите родители или човекът с когото съжителствате, плюс вашия).
Заемът се изплаща директно във вашата банкова сметка в началото на всеки семестър. Ако след вашето завършване, доходът ви не превишава 27 000 паунда, заемът е безвъзмезден и не се връща.

За да кандидатствате за такава стипендия, трябва да представите документ за доход в семейството (от вашите родители или човекът с когото съжителствате, плюс вашия) и кога започва вашето обучение.
Заемът се изплаща директно в банковата ви сметка в началото на семестъра.
Не се налага да връщате парите, но ако взимате стипендия, и искате да изтеглите заем за издръжка, това може да намали сумата, която ще получите от заема.
Стипендията която може да получавате зависи от това какъв е годишният доход в домакинството ви.
Стипендия за специална издръжка.


Ако вземате или се класирате за социални помощи, може и да получите стипендия за специална издръжка вместо стипендията за издръжка.
Можете да получите тази стипендия, ако например сте единствен родител на детето си или имате степен на инвалидност.
Допълнителна помощ


Може да се класирате и за допълнителна помощ, независима от главния пакет за финансиране на студенти. Размерът на помощта зависи от вашите обстоятелства.
Много университети предлагат и допълнителни суми директно на студентите си, чрез различни стипендии и награди.
От допълнителна помощ могат да се възползват студенти с ниски доходи, такива с деца или инвалиди. За повече информация относно помощите, които може да получите, направете справка тук според вашия конкретен случай.
Има и друга програма наречена Migrant worker, където ако сте работили няколко месеца преди започване на курса и сте живели на територията на UK, може да кандидатствате за допълнително финансиране. При тази програма, студентите могат да се възползват както от финансиране за таксата на колежа или университета, така и от лично финансиране до 16 000 паунда на година, за всяка година от обучението.

ЕU студенти могат да кандидатстват само за финансиране, което покрива таксата за обучение. Home студенти могат да кандидатстват както за заем за таксата на обучение, така и за помощ за лични разходи. Условието е да сте живе ли на територията на Великобритания 5 или повече години, преди започване на курса.
Как да кандидатствате?


Трябва да кандидатствате всяка година за финансова помощ. Не е задължително да имате потвърдено място в университета, за да кандидатствате. Може да го направите предварително, а да сте приети след това. Условия

 • Да сте гражданин на ЕС и програмата, която ще изучавате, да покрива определени условия.

Програмата, която ще изучавате, отговаря ли на условията за финансиране чрез студентски заем? Студентски заем се отпуска за следните квалификации:

 • degree (BA, BSc или BEd)

 • foundation degree

 • Diploma of Higher Education (DipEd)

 • Higher National Diploma (HND)

 • Higher National Certificate (HNC)

 • Postgraduate Certificate in Education (PGCE)

 • Initial Teacher Training (ITT)

 • Master’s degree
След като кандидатствате


Може да отнеме до 6 седмици, докато обработят молбата ви.
Ако сте кандидатствали онлайн ще ви изпратят декларация по пощата, която трябва да подпишете и да изпратите обратно.
Класиране


Това дали ще се класирате за финансиране зависи от:

 • Вашата националност или статут на пребиваване
 • Вашият университет
 • Специалността ви
 • Дали сте учили преди за висше образование
 • Вашата възраст
Националност или статут на пребиваване


Можете да кандидатствате, ако:

 • Сте роден в Обединеното кралство или имате статут на пребиваване (нямате ограничение в това колко дълго можете да останете)
 • Живеете в Англия
 • Сте живели в Обединеното кралство поне 5 години преди да започнете обучение
 • Националността ви е от държава в Европейския съюз или сте член на такова семейство
 • Бежанец
 • Имиграционен служител
 • Дете на Швед
 • Дете на турски работник
Студенти в задочна форма на обучение.


Задочниците трябва да се обучават през време равно на поне 25% от времето за обучение на редовните студенти, всяка академична година.
Възраст


За заем, който покрива семестриалните такси, няма ограничения във възрастта. Но за заем за издръжка, вие трябва да сте под 60 годишна възраст.
Какви суми трябва да връщате?


Ако например завършвате през 2024, не трябва да връщате нищо по заема си преди Април 2024.
Вашите вноски са пряко свързани с дохода ви. Имате право да връщате заема си, само ако приходите ви са над 25,000GBP на година. Ако приходите ви паднат под това ниво, вноските ви се прекратяват докато отново не се покачат приходите ви.
Понякога задочните студенти започват да връщат заемите си преди да са завършили. Ако приходите ви са над 25,000GBP годишно, вашите месечни вноски по покриване на студентския кредит са 9% от годишния ви доход. Ако напуснете Обединеното кралство, вноските ви ще се определят според приходите в държавата в която живеете. На този сайт може да видите какви ще са вноските ви, спрямо съответната държава.
Примерни месечни вноски


 • £25,000 и по-малко - няма
 • £25,000 - £30
 • £30,000 - £67.50
 • £40,000 - £142.50
 • £50,000 - £217.50
 • £60,000 - £292.50
За България минималната годишна заплата, над която започва изплащането, е 7 000 британски лири в левовия им еквивалент. Сумата е на база средния за страната доход и търпи промени. Ако получилият заем остане без работа – спират да му удържат вноски, ако заплатата му падне под минимума – също. При други промени в заплатата надолу или нагоре – вноските автоматично се актуализират. Лихвата върху заема е около 3%.
Лихви


Ще ви се налага да плащате лихви от първата вноска докато не изплатите напълно кредита си. За обучение, което сте започнали от или след 1 Септември 2012, трябва да заплащате следните лихви:

 • Докато се обучавате – процента на инфлация + 3% от сумата
 • При годишен приход от 25,000GBP – процента на инфлация
 • При годишен приход от 25,000GBP до 41,000GBP – процента на инфлация, плюс до 3% от сумата
 • При годишен приход 41,000GBP и нагоре – процента на инфлация, плюс 3% от сумата
Когато финансовото ви състояние се променя, вие сте задължени да го съобщите на Student Finance England или след като завършите ще плащате процента на инфлация + 3% от сумата, независимо какъв е вашият приход.
Връщане


Налага ви се да върнете единствено заемите за издръжка и семестриални разходи, като за това има и лихви. Ако сте получавали стипендии, те не се връщат. Връщане на кредита : Може да го връщате на равни вноски, да внасяте по няколко вноски наведнъж или да го платите наведнъж.
Ако сте работник, вашият работодател ще ви удържа месечната вноска от заплатата заедно с дължимите данъци.
Ако сте самонаето лице, трябва да връщате сумата като част от вашата данъчна декларация за приходи и разходи.
Ако прекъснете обучението си преди да сте завършили, вие трябва да върнете заетата сума до този момент.
Ако заминавате в чужбина за повече от 3 месеца, трябва да попълните формуляр за приходи в чужбина и Student Finance England ще изчисли вноските ви.