Students Chatting

Често задавани въпроси

Разходи

Разходи

Какви са месечните разходи в Лондон?


Основните разходи, които всеки студент би имал в Англия, са тези за квартира, транспорт и храна. Те варират спрямо начина на живот, но като обща средна сума за живот на месец, бихме посъветвали да си приготвите между £800-£1000.

Възможността за работа докато учите със сигурност е позитив, защото програмата на колежите е разработена по начин, позволяващ на студентите да работят full-time и все пак да могат да посещават лекциите и да се подготвят добре.
Разходите за наем?


Разходите за наем ще зависят от това в коя част на Лондон се намирате и дали ще живеете сами, или ще споделите жилището с някого. Ето и средните стойности на наемите според местоположението на квартирата:

Източен Лондон – около £650-£750 на месец, ако живеете самостоятелно в едностайно жилище и между £290 и £390 месечно, ако споделите жилището със съквартирант.

Западен Лондон – между £700 и £800 на месец за самостоятелна квартира и около £280-£430 паунда - за споделена.

Северен Лондон – тук положението е сходно с квартирите в източната част на града. Ще трябва да плащате между £650 и £750 за самостоятелно жилище и от £300 до £400 - за споделено.

Южен Лондон – квартирите в тази част на града са малко по-евтини от останалите. За самостоятелна квартира ще давате около £600-£700 на месец, а за споделена - от £280 до £500 паунда месечно.

Имайте предвид, че когато си намерите квартира, вероятно ще Ви изискат депозит и един наем предплата, което ще е най-големият Ви разход в началото. Той може да достигне £1000 или повече, в зависимост от наема на жилището.
Разходи за храна?


Разходите за храна отново ще зависят от това как и колко често се храните. Средно на седмица ще са Ви нужни около £60 за пазар в супермаркетите.
Едно хранене в пъб може да Ви струва между £6 и £10, а в относително нескъп ресторант - около £12-£20. За халба бира си пригответе между £2,50 и £3, а бутилка вино ще е около £10, ако виното не е специално. Ако решите да поканите някого на вечеря в обикновен ресторант, ще платите около £40.
Разходи за транспорт?


Разходите за транспорт зависят от това къде ще живеете и на какво разстояние ще се намират работата Ви и колежът. Транспортът във Великобритания се плаща на разстояние ( цената на билета за автобус зависи от това докъде пътувате).

По-евтино е да се възползвате от услугите на лондонския градски транспорт - таксита и други частни превози излизат по-скъпо. Ако пътувате всеки ден, ще е добре да си направите пътническа карта за седмица, месец или за какъвто период от време прецените, че Ви устройва.

Имайте предвид, че цената на картата и билетите за градския транспорт зависят от зоните, в които пътувате, така че в едни зони ще Ви струва по-евтино, а в други – доста по-скъпо. Все пак, за да ви излязат сметките, тук можете да предвидите много грубо около £100-£150 на месец за пътуване. Студентите ползват намаление на транспорта, което е около 30% от цената на седмичната карта за пътуване.
Разходи за развлечения?


Разходите за развлечения отново зависят от това колко често смятате да разпускате. Едно ходене на кино ще Ви струва между £7 и £10, а в театър – от £25 нагоре. За да влезете в клуб или пъб, ще платите между £5 и £20, а отделно ще трябва да включите в сметките и консумацията. За да отидете в заведение с жива музика, ще платите от £10 нагоре за вход, а за концерти цените са много по-високи.
Основни битови разходи?


Основните битови разходи са за електричество, газ, вода. Освен това добавете интернет и мобилен телефон, тъй като в днешно време почти няма човек, който да не ги ползва. Добре е да си вземете мобилният телефон, който сте ползвали и в България, за да не давате излишни пари за нов, след като пристигнете.

Тук само ще трябва да си вземете карта, като поне в началото е по-добре да си вземете предплатена, т.е. на ваучер. Заделете си и малко пари за последващи зареждания на картата, за да можете да разговаряте спокойно с евентуалните си работодатели.
Други странични разходи?


Други разходи, които трябва да вземете предвид, са тези за облекло, лекарства, ползване на платени услуги и задължително заделете някаква сума за други непредвидени разходи.

Помнете, че ако не сте си намерили квартира предварително, трябва да включите в сметките си и разходи за настаняване в хотел или мотел. В най-добрия случай ще платите около £11 на нощувка. Другият, по-бюджетен вариант е да останете при познат или приятел.
Какъв е ангажиментът на Evolution AtoZ Ltd. към студентите?


Нашият ангажимент към всички кандидати започва с подготовка и изготвяне на необходимите документи за кандидатсване, попълване на application forms както към колежа, така и към Student Finance.

Пълно съдействие при процеса на кандидатсване, както и при всички възникнали обстоятелства по време на обучението.Нашата компания е официален представител на LSBM, Anglia Ruskin University, DG College и др., и поддържа тясно сътрудничество със съответните колежи през целия процес на кандидатстване и обучение.

През периода на обучение за всеки студент възникват различни казуси, които се стремим да разрешим чрез добрата си комуникация с всички звена на образователните и финансови институции. Ангажиментът на Evolution AtoZ Ltd. към всеки един от кандидатите и вече настоящите студенти, приключва тогава когато той се дипломира.